הצורך בעובד זר לצרכי טיפול סיעודי פוגש את המשפחה במקרים רבים לא מוכנה, בהתמודדות מורכבת עם החמרה במצבו הבריאותי של בן משפחה אהוב, אל מול דרישות בירוקרטיות ועלויות כבדות ולא צפויות. ההתמודדות וחוסר המוכנות מעלות שאלות רבות, בנוגע לאפשרויות הטיפול, הזכויות השונות של המטופל ובני משפחתו, עלויות עובד זר סיעודי, מקורות תמיכה ומימון וחלופות אפשריות.
מדריך קצר וממוקד לבני המשפחות במטפלים סיעודיים:
מהו מצב סיעודי
מצב סיעודי הוא מצב רפואי אשר מגדיר חוסר יכולת תפקוד עצמאית קבועה, כתוצאה ממחלה או מאירוע טראומה דוגמת תאונה.
אנו נוהגים לקשור מצב סיעודי לתחלואות הגיל והזקנה אולם למעשה חולה סיעודי עשוי לסבול ממצב זה בכל גיל, לרבות ילדים וצעירים.
קיימים שישה תבחינים לקביעת מצב סיעודי גופני, כאשר די במגבלה תפקודית בשלושה מהם לצורך קביעת מעמד חולה כסיעודי:
- קימה ושכיבה- היכולת לעבור באופן עצמאי בין מצבי שכיבה/ישיבה/עמידה.
- הזנה- היכולת לאכול ולשתות באופן עצמאי.
- לבוש- היכולת לפשוט וללבוש בגדים ללא עזרה.
- רחצה- היכולת לתחזוקת היגיינה אישית עצמאית.
- שליטה על סוגרים
- ניידות- הליכה ותנועה ללא צורך בסיוע (לרבות באמצעות עזרים דוגמת מקל הליכה/כיסא גלגלים).
נוסף לאלה, תיתכן הכרה במצב סיעודי גם בשל מגבלה קוגניטיבית או נפשית.
מדוע נדרשת הכרה במצב סיעודי
עלויות עובד זר סיעודי או מוסד סיעודי הן גבוהות, וההכרה במטופל על פי חוק כחולה סיעודי, תסייע במיצוי זכויותיו אל מול הביטוח הלאומי, ביטוחי סיעוד ובריאות פרטיים, רשות מקומית ומוסדות אחרים.
עוד בטרם הסיוע האפשרי במימון עלות עובד זר סיעודי, ההכרה האמורה נדרשת לצורך קבלת היתר העסקת עובד זר לצרכי הטיפול.
כיצד ניתן להעסיק עובד זר סיעודי
העסקת עובד זר סיעודי מיועדת לאפשר למטופל הסיעודי להוסיף ולהתגורר בביתו, בסביבה מוכרת ותומכת, ולמנוע את עקירתו למוסד טיפולי סיעודי, במידה והוא בוחר בכך (או לבחירת בני המשפחה המטפלים בהיעדר יכולת קוגניטיבית לקבלת החלטות).
בהתאם לבדיקות תפקוד ויכולת ולמעמד המטופל בביטוח הלאומי כחולה סיעודי, ניתן לפנות לחברות השמה והעסקה של עובדים זרים בענף הסיעוד, ולשכור את השירות באמצעותם.
חברת ההשמה היא זו שתהה אחראית על העסקת העובדים הזרים כחוק, משלב קבלת היתר העבודה ועד לתנאי העסקתם. עלות עובד זר סיעודי תשולם על ידי החולה הסיעודי או מי מטעמו לחברת ההשמה, והחברה היא שאחראית על התשלום לעובד, לרבות הגנה על כלל זכויותיו והתנאים להם הוא זכאי.
עלות עובד זר סיעודי- זכאות ותמיכה
עלויות עובד זר סיעודי כפופה לשכר המינימום הקבוע בחוק, עליו יתווספו כלל הזכויות: ימי חופשה, ימי מחלה, דמי הבראה, ביטוח פנסיוני, ימי שבתון, שעות נוספות ועוד.
מאחר ומדובר במשרה רחבה הדורשת לעתים קרובות שעות לילה ולינה, עבודה בשבת ובחג ושעות נוספות, העלות הצפויה עשויה להגיע לסכום ניכר, שיעלה על 10,000 ₪ בחודש.
מקורות תמיכה ומימון:
שעות סיוע- חולה סיעודי אשר זכאי להיקף שעות סיוע בבית עשוי להיות רשאי לניצול השעות הללו כחלק ממשרת העובד הזר.
גמלת סיעוד מביטוח לאומי- חולה סיעודי יהיה זכאי לגמלת סיעוד קבועה מן הביטוח הלאומי, בהתאם לאחוז המוגבלות שנקבע לו.
קרנות סיוע- בישראל פועלות קרנות סיוע המסייעות לאוכלוסיות מיוחדות, דוגמת ניצולי שואה, המסייעות במימון טיפול סיעודי במקרה הצורך.
ביטוח סיעודי דרך קופת החולים- ביטוחי השב"ן מציעים פוליסת ביטוח סיעודי ייחודית למבוטחים, ורבים מבוטחים במסגרתה אף מבלי לדעת זאת. מומלץ לבחון את הפוליסה והכיסויים הקיימים בה, כאשר כיסוי סיעודי עשוי לספק מימון עלות עובד זר סיעודי לתקופה בת 3-6 שנים.
עורכת הדין מיטל סודרי מתמחה בסיוע למשפחות המטפלות בבן משפחה סיעודי, במיצוי זכויות וקידום הליכים, ברגישות, במקצועיות ותוך היכרות עם כלל המערכות והאפשרויות לטיפול מיטיב ולמימון מקסימלי.