משפחות רבות בישראל, שיקיריהן הגיעו לגיל זקנה או מתמודדים עם מוגבלות סיעודית, נעזרות בשירותיהם של עובדים זרים המעניקים טיפול סיעודי. העסקת עובד זר בסיעוד כרוכה בקושי רגשי ונפשי, שלצידו התמודדות עם מערכת מסועפת של חוקים ונהלים לצורך קבלת אישור העסקת עובד זר כחוק.
קבלת אישור העסקת עובד זר בסיעוד
העסקת עובד זר בסיעוד מחייבת קבלת היתר העסקה למעסיק ואשרת עבודה לעובד. על המעסיק לפנות לקבלת היתר להעסקת עובד זר מרשות האוכלוסין וההגירה, ולאחר קבלת ההיתר יוכל להירשם באחת מהלשכות הפרטיות העוסקות בהשמת עובדים זרים בסיעוד. לשכות אלה ינפיקו אשרת עבודה לעובדים הזרים, אך באחריותו של המעסיק לוודא כי לעובד הזר קיימת אשרת עבודה בתוקף, ודרכון התקף ל-18 חודשים ומעלה. ליווי משפטי של תהליכים אלו יקל על המעסיקים בקבלת ההיתר וימנע אי קבלת אישור העסקת עובד זר.
בשונה מעסקים וארגונים המיומנים בהעסקת עובדים, העסקת עובד זר בסיעוד הופכת למעשה אדם פרטי ומשפחה- למעמד של מעסיקים. לאחר קבלת האישור ומימושו ההיבט הבירוקרטי ינוהל ברובו על ידי חברת ההשמה, אולם שלב השגת ההיתר המאפשר פנייה לחברות ההשמה לעובדי סיעוד, דורש התנהלות ותהליך בירוקרטי מסועף, המנוהל על ידי אדם סיעודי, משפחתו, או מי מטעמו.
ניתן ואף מומלץ להסתייע בשלב זה בסיוע מקצועי, ולפנות לעורך דין מיומן ומומחה בהפקת היתרים וסוגיות העסקת עובדים זרים.
מי זכאי לקבלת היתר העסקת עובד זר בסיעוד
קבלת היתר להעסקת עובד זר בסיעוד ניתנת על פי הכרה בצורך טיפולי, בחלוקה לקבוצות גיל, אוכלוסייה ומצב רפואי מוגדר:
- אזרח או תושב מדינת ישראל, בגיל פרישה, שנמצא כזקוק לסיוע ולטיפול סיעודי במבחן תלות מסוג ADS, ומוכר כאדם סיעודי בביטוח הלאומי. ההיתר יינתן לזכאים המתגוררים בביתם, ואינם מצויים במסגרת אשפוזית-סיעודית.
לתבחין זה, קיימת אפשרות להגשת בקשה להעסקת עובד זר בסיעוד עבור חולים המצויים במסגרת אשפוזית ו/או שיקומית, וצפויים להשתחרר בתוך 3 חודשים לביתם.
- אזרח או תושב מדינת ישראל, מתחת לגיל 18, בעל מוגבלות תפקודית מוכרת, הזכאים לגמלת נכות לילדים בהיקף 100%.
- חולים סיעודיים בני 18 ומעלה שאינם בגיל פרישה, בעלי מוגבלות תפקודית קבועה, בשל מחלה או אירוע טראומה/תאונה, הזכאים בגינה לקצבת שירותים מיוחדים או קצבת ניידות.
- חולים אונקולוגיים הסובלים ממוגבלות תפקודית זמנית או קבועה בשל מחלתם, וזקוקים לטיפול וסיוע למשך מרבית שעות היממה.
- נכי צה"ל, נפגעי פעולות איבה, הורים שכולים, אלמנות צה"ל וכוחות הביטחון- בהתאם לתבחינים משתנים הנקבעים על ידי מוסדות הביטחון.
בקשה להעסקת עובד זר בסיעוד- תבחינים למוגבלות אישית
המוגבלויות התפקודיות בהן עוסק מבחן תלות ונבחנים על ידי הביטוח הלאומי, להכרה במצב סיעודי:
על מנת לפשט את תנאי הזכאות, חשוב להכיר את התבחינים הפיזיים המהווים מגבלה תפקודית להכרה בחולים סיעודיים:
- ניידות- יכולת הליכה ותנועה עצמאית.
- קימה ושכיבה ללא סיוע
- לבוש- היכולת של המטופל להתפשט ולהתלבש בכוחות עצמו
- יכולת פיזית לאכול ולשתות ללא צורך בסיוע.
- שליטה בסוגרים
- רחצה והיגיינה אישית
אי עמידה בשלושה מתוך שישה תבחינים אלו תזכה את המטופל במעמד סיעודי ובאפשרות העסקת עובד זר בסיעוד, לצרכי טיפול והשגחה.
נוסף לאלה, הזכות להעסקת עובד זר בסיעוד ניתנת גם ללוקים במגבלה על בסיס נפשי- וזקוקים לסיוע צמוד.
עמידה בכל אלה מאפשרת את הגשת הבקשה להעסקת עובד זר בסיעוד באתר השירותים הממשלתיים, באמצעות טופס בקשה מפורט, מסמכים רפואיים נלווים, סימוכין נוספים ככל שקיימים, ותשלום אגרה כחוק.
התשובה לבקשה תישלח בדואר רשום, כאשר אישור הבקשה יאפשר את המשך ההתנהלות אל מול חברות ההשמה לעובדי סיעוד המורשות בישראל.
הארכת היתר להעסקת עובד זר בסיעוד
הוויזה שמקבל העובד מוגבלת בזמן – עובדים זרים המועסקים בסיעוד כחוק מקבלים אשרת עבודה מוגבלת לזמן של עד 63 חודשים, בסיום העסקתם עליהם לצאת מישראל ואינם רשאים להשתקע בארץ.
במקרים מיוחדים, בהם העובד השלים את תקופת אשרת העבודה שלו, ניתן לקבל הארכת היתר להעסקת עובד זר בסיעוד מטעמים הומניטריים מיוחדים, ובלבד שיתקיימו בו שורת תנאי סף שנקבעו בחוק (סעיף 3א’/ב1 לחוק הכניסה לישראל, תשי”ב – 1952).
את האישור להארכת היתר ההעסקה של העובד הזר מנפיקה הוועדה המייעצת להארכת רישיונות של עובדים זרים בענף הסיעוד, שקמה על רקע המחסור בעובדי סיעוד בישראל ומתוך רצון למנוע תחלופה מוגברת של המטפלים בחולים הסיעודיים. הוועדה תאפשר הארכת היתר להעסקת עובד זר בסיעוד מטעמים הומניטריים מיוחדים בלבד, בכפוף לעמידה בכל התנאים הנדרשים:
הגשת בקשה להארכת היתר
- מגיש הבקשה, או בא כוחו, הוא מטופל בעל היתר פנוי ובתוקף להעסקת עובד זר בסיעוד.
- לבקשה מצורף מכתב מנומק המפרט את הסיבות ההומניטריות החריגות שבגינן עלה הצורך בהארכת משך העסקת העובד. על המטופלים או בא כוחם החוקי לחתום על המכתב.
- למכתב מצורפת חוות דעת של הרופאים המטפלים, הכוללת את ההיסטוריה הרפואית של המטופל, מצבו הרפואי הנוכחי ודוח תפקודי מפורט.
- תצהיר מצורף של העובד הזר עצמו, הכולל את הסכמתו להמשיך ולהיות מועסק על ידי המטופל. התצהיר יכלול גם תיאור של מצבו המשפחתי בארץ ומחוצה לה, הסכמת העובד לצאת מישראל במידה והבקשה לא תאושר, והבנתו כי לא יוכל להיכלל בבקשות ההעסקה שיוגשו על ידי מטופלים אחרים.
- העובד הזר סיים 63 חודשים בישראל, ובמועד הגשת בקשה להעסקת עובד זר בסיעוד לא חלפו יותר מ-90 ימים מסיום תקופת העסקתו החוקית האחרונה בישראל.
- לא עברו שמונה שנים מיום כניסתו לראשונה לישראל של העובד, לצורך עבודה בסיעוד, ורישיונו לא הוארך בעבר בנסיבות הומניטריות דומות.
- העובד הזר משובץ לאזור גיאוגרפי המאפשר לו להיות מועסק אצל מגיש הבקשה. מעבר של העובד לאזור גיאוגרפי אחר מצריך אישור מראש, שיש לצרף לבקשה.
העסקת עובד זר בסיעוד בקורונה
בשל תקופת הקורונה, קבע משרד הפנים הוראת שעה לעניין העסקת עובד זר, המאפשרת למטופלים סיעודיים ולבני משפחותיהם להגיש בקשות חדשות לעיון הוועדה ההומניטארית ברשות האוכלוסין. אנו עדים להיענות חיובית מאת הוועדה ולמספר אישורי בקשות מרשים – וקוראים לקהל לקוחותינו להצטרף לגל הבקשות הנוכחי, מתוך אמונה שחלק ניכר מבקשות אלו יבחן ויאושר.
כניסה לתהליכים אלו ללא ייצוג משפטי מקצועי ומנוסה עלולה להוביל לאי קבלת האישורים הנדרשים לצורך העסקת עובד זר בסיעוד או הארכת המשך העסקתו – ובכך לפגיעה במטופל הסיעודי ובאיכות הטיפול בו.
משרדנו גאה להעניק ליווי משפטי אישי וצמוד משלב הכנת הבקשה, דרך הגשתה ולאורך בחינתה בוועדה.
אנו כאן כדי לסייע לכם לכל אורך הדרך.