הליך מינוי אפוטרופוס מתבצע במצבים בהם אדם נדרש לחסותו של אדם אחר. סיוע משפטי מתאים עשוי להקל על התהליך ועל בני המשפחה. הנה כל מה שכדאי לדעת על מינוי אפוטרופוס.
מינוי אפוטרופוס הוא הליך משפטי שמטרתו לדאוג ולהגן על כל אדם שאינו מסוגל לדאוג בעצמו לכל צרכיו וקיים חשש ללקות בכושר השיפוט ויכולת ההתנהלות שלו. אדם זה יכול להיות בגיר שאינו יכול באופן קבוע או זמני לדאוג לכל ענייניו או לחלקם, או קטין שהוריו נפטרו או שאינם מסוגלים לשמש אפוטרופוסים טבעיים שלו. מינוי אפוטרופוס יכול להתבצע לשם ניהול כל ענייניו של אדם או עבור תחום מסוים בלבד, למשל: ענייני הרכוש, עניינם אישיים או עניינים רפואיים בלבד. תהליך מינוי אפוטרופוס מתבצע במסגרת בית המשפט ובאמצעות עורך דין מומחה לענייני משפחה.
מהו התפקיד של אפוטרופוס?
ברירת המחדל החוקית היא שכל אדם בגיר שמלאו לו 18 שנים הוא כשיר לזכויות וחובות משפטיות. עם זאת, לעיתים בשל ליקוי גופני או שכלי אדם לא יכול לשאת באחריות זו. תפקיד האפוטרופוס מוטל על אדם מסוים או תאגיד שמטרתו לייצג בנאמנות את האדם שהוכרז בתור 'חסוי' ולדאוג לצרכיו ולניהול ענייניו, בהתאם לסמכויות שמעניק לו בית המשפט.
אפוטרופוס יכול להיות אדם זר, אך בית המשפט יעדיף למנות בן משפחה כאפוטרופוס, למשל בן-זוג או בן שמטפל בהורה מבוגר. על האפוטרופוס לברר את רצונו וצרכיו של החסוי, לשים לנגד עיניו את טובתו של האדם, רצונו ושמירת כבודו ולפעול למענו במסירות ובנאמנות. חובותיו של האפוטרופוס, כמו גם סוגיות שונות כגון מי יכול להתמנות כאפוטרופוס, הליך מינוי אפוטרופוס וכדומה – מפורטות בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות התשכ"ב-1962, ובתקנות שונות. מכאן שהאפוטרופוס גם מחויב בדין וחשבון לבית המשפט באמצעות האפוטרופוס הכללי, ועליו להעביר דוחות ומסמכים שונים המבהירים את ניהולו ותפקודו.
איך מתבצע הליך מינוי אפוטרופוס?
מינוי אפוטרופוס הוא הליך משפטי מורכב המחייב הגשת מסמכים מתאימים וייצוג בבית המשפט, שהינו בעל הסמכות החוקית לבצע מינוי אפוטרופוס. ההליך מתחיל בהגשת בקשה בכתב לצורך מינוי אפוטרופוס. על הבקשה להיות מנומקת ולכלול את נסיבות המקרה והטעמים לעצם הגשת הבקשה. בנוסף, על הבקשה לכלול תצהיר ערוך כדין ומאומת על ידי עורך דין, כתב הסכמה מטעם האדם המבקש לשמש כאפוטרופוס, ואת תגובת יתר בני המשפחה הנוגעים לדבר. מומלץ לצרף לבקשה מסמכים רפואיים שישכנעו את בית המשפט בדבר מצבו הרפואי של האדם.
לאחר הגשת בקשה לשם מינוי אפוטרופוס, היא מועברת לעיונו של שופט שיכול לתת צו מינוי במעמד צד אחד, או לזמן את יתר הצדדים הנוגעים לדבר לדיון בפניו. כמו כן, יש להעביר את הבקשה לעיונו של היועץ המשפטי לממשלה, המייצג את המדינה והוא למעשה הגוף המשיב לבקשה.
מתי כדאי לבצע מינוי אפוטרופוס?
הליך מינוי אפוטרופוס מתבצע לרוב בנסיבות מצערות בהן אדם בגיר לא יכול לנהל את חייו באופן תקין, כמו למשל כאשר אדם מבוגר לוקה במחלה תפקודית קשה או חלילה נפגע באופן פתאומי. גם כאשר מדובר בילדים, הנסיבות בהן יש למנות עבורם אפוטרופוס שאינו אחד מהוריהם הן חריגות. במצבים אלו, יש לפעול ביעילות ובמקצועיות על מנת להסדיר את המעמד החדש, להיטיב עם אותו אדם מהר ככל הניתן ולהימנע ממצבים שעלולים לפגוע בו, למשל: כאשר האדם נזקק לטיפול רפואי אך ללא חתימת אפוטרופוס לא ניתן לקיימו.
משרד עורכי דין מיטל סודרי מתמחה בטיפול משפטי מקצועי, רגיש ויעיל בהליכי מינוי אפוטרופוס. נשמח לעמוד לרשותכם על מנת לבצע את המינוי הנדרש לאפוטרופסות בדרך הקצרה ביותר האפשרית, שתשיג את המטרה ותאפשר לכם להיות רגועים ולהתפנות לטיפול בבן המשפחה הנזקק ללא הפרעות מיותרות. אנחנו כאן לצידכם.