צרו קשר
top image

איחוד משפחות

reunited family

איחוד משפחות הוא מונח מעולם חוקי ההגירה והאזרחות, ומהווה תבחין מוכר לזכאות לצורך הגעה ושהייה בישראל של בני משפחה מקרבה ראשונה לאזרחי המדינה, תחת היתרים הניתנים מטעמים הומניטריים.

המרקם הייחודי ממנו מורכבת אוכלוסיית המדינה, וההיסטוריה שלה עם המדינות השוכנות מגבולותיה, הופך לא אחת את סוגיית איחוד משפחות לסוגיה הומנית וביטחונית גם יחד.

משרדנו עוסק כדרך קבע בבקשות לאיחוד משפחות, ומביא את הידע, הניסיון וההיכרות המעמיקה עם הסוגיות ועם הפתרונות שמציע החוק, ומלווה ברגישות ובמקצועיות זוגות ומשפחות המבקשים להתאחד, ולקיים חיי משפחה משותפים במדינת ישראל

חוקי ההגירה המחמירים במדינת ישראל, נועדו להבטיח את גבולותיה ולהגן על תושבי המדינה, כמו גם לאזן בין צביונה היהודי ומטרת הקמתה כמדינת העם היהודי, לבין היותה מדינת מערבית, דמוקרטית וליברלית. ככל והמבקשים לבוא בשעריה מגיעים ממדינות המקיימות יחסי שלום ויחסים דיפלומטיים עם ישראל, מתאפשרת כניסתם של אזרחים זרים למטרות תיירות, ביקור, לימודים, ואף למטרות תעסוקה תחת מגבלות החוק. כניסה ושהייה למטרות הללו מוגבלת בזמן, ואינה מספקת מענה לצרכי שהות קבע, מה שמצריך את הסדרת המעמד במסגרת הגשת בקשה לאיחוד משפחות.

נסיבות ומענה בחוק לבקשות איחוד משפחות

הצורך בהיתר איחוד משפחות על ידי המדינה, עשוי להיוולד במגוון תרחישים ונסיבות:

נישואים של אזרחי מדינת ישראל לבעלי אזרחות זרה

במידה והנישואין התקיימו בין בעל/ת אזרחות ממוצא יהודי לבין בעל/ת אזרחות זרה ממוצא יהודי- לא תידרש בקשה לאיחוד משפחות, שכן האפשרות לעלייה למדינת ישראל וההשתקעות בה, לרבות קבלת אזרחות ישראלית- נתונה בידי כל יהודי בעולם המבקש זאת.

במידה ונישואים אלו של בעל/ת אזרחות ישראלית לבעל/ת אזרחות זרה שלא ממוצא יהודי, ומוצאם במדינה המקיימת יחסי שלום עם מדינת ישראל, נדרשת הגשת בקשת איחוד משפחות של בני הזוג למשרד הפנים, ובכפוף לבחינת כנות הבקשה וקיום קשר זוגי/משפחתי שיאומת על פי תבחיני החוק, ניתן יהיה להסדיר את הבקשה ולהתיר את האיחוד.

במקרים בהם בני הזוג ניהלו חיי נישואין וזוגיות בחו"ל ולהם ילדים משותפים- יוסדר מעמדם של הילדים המשותפים תחת בקשת איחוד משפחות ככל הנדרש.

מקרים מסוג זה נפוצים בקרב ישראלים ששהו בחו"ל לתקופות ממושכות ונישאו לתושבים מקומיים בארה"ב, באירופה, באסיה ובאזורים נוספים בעולם.

נסיבות נוספות שעשויות להוליד בקשת איחוד משפחות בין אזרחי המדינה היהודיים לבעלי אזרחות זרה מדתות שונות, נפוצות בקרב עולים חדשים מרוסיה ומאוקראינה, הן במעמד מימוש זכות השבות והן לאחר מכן.

איחוד משפחות של אזרחי ישראל הערבים

אחת הסוגיות המורכבות הנוגעות לבקשות איחוד משפחות, היא סוגיית הזכות לאיחוד משפחות של אזרחי מדינת ישראל הערבים, עם בני משפחתם השוכנים באזורי סכסוך או במדינות עמם ישראל אינה מקיימת יחסי שלום.

הזכות לאיחוד משפחות היא זכות בסיס בין זכויות האדם, אשר באה לספק מענה הומניטרי למקרים מורכבים, בהם בן משפחה קרוב מבקש להתאחד עם בני משפחתו שמצאו מפלט במדינה אחרת, על מנת לקיים חיי משפחה. המורכבות שבבקשת האיחוד באה לידי ביטוי במקרים רבים בהן בקשות האיחוד נוגעות לפלסטינים המעוניינים להתאחד עם קרובי משפחתם (בן זוג, הורה או ילד) החיים בישראל.

חקיקה ותקנות

עד שנת 2002 בקשות איחוד משפחות שהוגשו על ידי תושבי הרשות הפלסטינית נבחנו וזכו להתייחסות דומה לבקשות של אזרחי מדינות אחרות בעולם. המורכבות הביטחונית שהוליד הסכסוך ואירועי האינתיפאדה, הובילו לשינוי ולהטלת מגבלות באמצעות החלטת ממשלה בשנה זו, ובהוראת שעה שקיבלה את תוקף הכנסת, בשנת 2022.

ב 06/23 תם תוקפה של הוראת השעה שאישרה הכנסת תחת חוק ההגירה והאזרחות, ולמעשה סוגיית איחוד משפחות הכולל את תושבי איו"ש, עזה, סוריה ולבנון- מצויה בסמכותו של שר הפנים, ונתונה לשיקול דעתו.

על פי הוראות החוק והמגבלות הנשענות על שיקולים ביטחוניים ודמוגרפיים, איחוד משפחות של אזרחי ישראל הערביים עם בני משפחה פלסטינאים- משטחי יהודה ושומרון ומשטח רצועת עזה, יתאפשר באישור שר הפנים, כנגזרת לסעיפי החוק המקורי. היתר לאיחוד משפחות בנסיבות הללו כפוף למספר רב של תבחינים, שנועדו להחמיר ולמנוע ניצול לרעה של החוק. איחוד משפחות אשר יותר על ידי השר לא יעסוק בסוגיית האזרחות, אלא יתאפשר תחת מתן היתר שהייה לזכאים בלבד. בנסיבות ייחודיות ובמקרים של דחיית בקשת איחוד משפחות ניתן יהיה לפעול להגשת בקשה מיוחדת לאיחוד משפחות מטעמים הומניטריים מיוחדים.

ליווי משפטי בהליכי איחוד משפחות

איחוד משפחות הו מונח המצביע על אחת הסוגיות המורכבות בדין הישראלי, כאשר היעדר חוק המסדיר את הסוגייה אך מגביר את המורכבות. ככל והסמכות לאיחוד משפחות מצויה בסמכות בלעדית של שר הפנים המכהן, פוחת הסיכוי לקבלת היתר ולאיחוד המשפחות בפועל- במקרים בהם הבקשה מתייחסת לאיחוד של ערביי ישראל עם תושבי הרשות ומדינות אויב.

ככל וקיים חורך אמיתי וכן בהסדרת מעמד לצרכי שהייה בישראל במסגרת החוק ולקיום חיי משפחה המבוססים על זכויות האדם הבסיסיות, חשוב להיעזר בשירותי עורך דין מקצועי, לניהול ההליך.

חשיבות עורך דין מקצועי ומוביל בתחום ההגירה והאזרחות בניהול הליכי איחוד משפחות היא מכרעת, ומומלץ לפנות ולהסתייע בשירות מקצועי כזה כבר מתחילת הדרך. בין תפקידיו של עורך הדין המטפל בסוגיית איחוד משפחות:

  • בדיקת הנסיבות, המאפיינים, המסמכים והאתגרים והערכת היתכנות.
  • איסוף אסמכתאות מתאימות, ניסוח בקשת איחוד משפחות והגשתה אל רשויות ההגירה כנדרש.
  • התנהלות מול הרשויות, מעקב, אימות והשלמת מידע ומסמכים ככל הנדרש.
  • הכנת הלקוחות המיוצגים לתשאול, בדיקה, חקירה או כל הליך שיידרש על ידי הרשויות.
  • ייצוג משפטי ומימוש זכויות אל מול בית המשפט ורשויות החוק במקרה הצורך.

עורכת הדין מיטל סודרי מביאה ידע נרחב וניסיון רב שנים בתחום האזרחות וחוקי ההגירה, בדגש על בקשות איחוד משפחות מורכבות. עורכת הדין סודרי ליוותה במסירות ובמקצועיות זוגות ומשפחות, לאורך שנים ארוכות, מתחילת ההליך ועד לסיומו בהצלחה.

המידע מעניין? שתפו עם חברים

צרו איתנו קשר

לייעוץ | מלאו פרטים
  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

בשליחת הפרטים הנני מאשר קבלת מידע לדוא"ל ו/או לטלפון

התחל שיחה בווצאפ
1
היי, איך אפשר לעזור?
התחל שיחה
שלום איך נוכל לעזור?
דילוג לתוכן